Rx Index

Українські вчені проводять клінічні випробування ліків від COVID-19

5 Серпня 2020

“Ланцет”
Міжнародний благодійний фонд сприяння розвитку медичної та фармацевтичної науки і освіти
Українські вчені проводять клінічні випробування ліків від COVID-19

30 липня 2020 року в ІА «Укрінформ» (Київ) відбулася прес-конференція «Про проміжкові результати клінічних випробувань лікарських засобів, що полегшують протікання коронавірусної інфекції COVID-19». Організатором події був Міжнародний благодійний фонд сприяння розвитку медичної та фармацевтичної науки і освіти «Ланцет».

Участь у заході взяли Олександр Комаріда, генеральний директор Директорату фармацевтичного забезпечення Міністерства охорони здоров’я України; Ігор Зупанець, д-р мед. наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації НФаУ, національний координатор клінічного випробування; Ольга Голубовська, д-р мед. наук, професор, заслужений лікар України, завідувач кафедри інфекційних хвороб НМУ ім. О. О. Богомольця, національний координатор клінічного випробування; Василь Копча, д-р мед. наук, професор кафедри інфекційних хвороб з епідеміологією ТНМУ ім. І. Я. Горбачевського; Анатолій Шаламай, канд. хім. наук, розробник технологій лікарських засобів.

За даними Центру громадського здоров’я, станом на 30 липня 2020 року в Україні зафіксовано за добу 1197 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, що загалом становить підтверджених 68 794 випадки, з них 1673 мали літальні наслідки, 38 154 пацієнти одужали.

На разі, за даними МОЗ України, проводяться клінічні випробування 4 лікарських засобів проти короновірусної хвороби.

“Українська фармацевтична галузь не тримається осторонь глобальних викликів, які сьогодні стоять перед людством. Вважливо, що зараз тривають клінічні дослідження саме вітчизняних лікарських засобів від COVID-19. МОЗ уважно слідкує за їх ходом, всіляко підтримує виробників і надає необхідну допомогу в межах чинного законодавства.”
Олександр Комаріда
Генеральний директор Директорату фармацевтичного забезпечення МОЗ України

На сьогодні немає дієвих методів лікування коронавірусу. Всі противірусні препарати, що є у протоколах, мають неспецифічну дію, тому їх використання не має яскраво вираженого ефекту.

“Захворювання коронавірусною інфекцією є системним. Воно викликає ендотеліальну дисфункцію і вражає практично всі органи та системи людини. В Україні госпіталізації підлягають пацієнти у середньоважкому стані, що дозволяє попередити розвиток важких форм захворювання. Оскільки засобів специфічної терапії немає, завдання лікарів – мінімізувати ризики важкого перебігу хвороби.”
Ольга Голубовська
д-р мед. наук, професор, заслужений лікар України, завідувач кафедри інфекційних хвороб НМУ ім. О. О. Богомольця, національний координатор клінічного випробування

Серед препаратів, які зараз проходять різні стадії клінічних досліджень с приводу використання їх в терапії COVID-19, є такий, що впливає на прогресування розвитку ендотеліальної дисфункції та має імуномоделюючі властивості. Діюча речовина – кверцетин – пригнічує розвиток імунологічних реакцій, так званий цитокіновий шторм. Слід зазначити, що першими на потенційні можливості даного засобу звернули увагу канадські науковці, які розпочали дослідження із застосування кверцетину в лікуванні коронавірусної інфекції ще на початку року. Наказом МОЗ України від 14 травня 2020 року № 1138 «Про проведення клінічних випробувань лікарських засобів, призначених для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію коронавірусної хвороби (COVID-19)» затверджено проведення відкритого багатоцентрового, рандомізованого дослідження з вивчення ефективності препаратів Корвітин/Квертин (діюча речовина кверцетин) виробництва ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ» в Україні у пацієнтів з пневмонією, асоційованою з SARS-CoV-2 гострою респіраторною хворобою, на фоні базової терапії. Дослідження проходить на базі КНП «Обласна клінічна інфекційна лікарня» Закарпатської обласної ради, відділення для дорослих, Україна, м. Ужгород, КНП «Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги», інфекційне відділення, Тернопільський національний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського, кафедра інфекційних хвороб з епідеміологією, шкірними і венеричними хворобами, м. Тернопіль, КНП Харківської обласної ради «Обласна клінічна інфекційна лікарня», відділення № 4, м. Харків.

Проміжні дослідження показали обнадійливі результати. На разі, Ігор Зупанець сказав:

“Препарат Корвітин на основі кверцетину, зареєстрований на нашому ринку як лікарський засіб з доведеною ефективністю*, має великий досвід використання у терапії серцево-судинної патології. Попередні дані дослідження щодо його ефективності у терапії COVID-19 показали позитивну динаміку симптомів захворювання, до того ж побічних ефектів не виявлено. Корвітин призначався пацієнтам з коронавірусною інфекцією, в яких в анамнезі присутня серцево-судинна патологія. Таких пацієнтів у дослідженні було близько 800. Жоден з них не помер.”
Ігор Зупанець
д-р мед. наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, завідувач кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації НФаУ, національний координатор клінічного випробування
“Це не препарат специфічної терапії, не противірусний засіб. Він не впливає на основну ланку механізму розвитку патологічних змін. Але кверцетин володіє двома важливими властивостями: впливає на прогресування розвитку ендотеліальної дисфункції і володіє імуномоделюючим ефектом, пригнічуючи розвиток цитокінового шторму, що викликають найважчі ураження.”
Ольга Голубовська
д-р мед. наук, професор, заслужений лікар України, завідувач кафедри інфекційних хвороб НМУ ім. О. О. Богомольця, національний координатор клінічного випробування

Примітка

*Корвітин – капіляростабілізуючий засіб, код АТХ С05СХ. За даними «Rx index® - Довідник еквівалентності лікарських засобів», Корвітин є оригінальним препаратом рослинного біофлавоноїду кверцитину, що має доказану клінічними випробуваннями ефективність, код еквівалентності «А».

Відео заходу

Довідка

Міжнародний благодійний фонд сприяння розвитку медичної та фармацевтичної науки і освіти «Ланцет» - неприбуткова установа, що опікується соціально значущими проектами у галузі медицини. Головна мета освітньої діяльності діяльності полягає у створенні і проведенні освітніх програм та інформуванні лікарів щодо новітніх досягнень медицини, нових препаратів і методів лікування та профілактики.

«Rx index® - Довідник еквівалентності лікарських засобів» - єдиний в Україні довідник, що містить систематизовану інформацію щодо приналежності лікарського засобу до певного типу: оригінальний, генеричний, лікарський засіб з добре вивченим медичним застосуванням тощо. За допомогою кодів з літер представляє інформацію щодо взаємозамінності препаратів із зазначенням рівня їх доказовості.

Джерела

Інші статті та додаткова інформація